Potřebujete k webu redakční systém? K čemu je dobrý?

Vaše webová prezentace je hotová, úspěšně jste vybrali dodavatele webu a ten svůj úkol splnil dle představ. To jsme probrali v článku Na co si dát pozor při výběru dodavatele nového webu?

S webem jste spokojení, uběhl nějaký čas od zprovoznění a nyní potřebujete udělat pár úprav.

Pokud jste při tvorbě webu neřešili Vy ani Váš dodavatel redakční systém (CMS), tak jste nahraní. Jakékoliv, i drobné, úpravy na webu musíte nyní řešit s Vaším dodavatelem. Našli jste překlep v popisu Vaší firmy? Musíte kontaktovat dodavatele. Potřebujete změnit obrázek? Volejte dodavateli. A samozřejmě počítejte s tím, že za veškeré úpravy dodavateli platíte.

Ovšem v případě, že jste zvolili správného dodavatele tak s největší pravděpodobností je web nasazený společně s redakčním systémem. V případech agentur se často jedná o vlastní řešení různé kvality. Setkal jsem se s velmi propracovanými agenturními systémy na správu obsahu ale i s naprosto nedostačujícím řešením, se kterým bylo utrpení pracovat.

Co by měl systém na správu obsahu umět?

Jak už samotný název napovídá, jedná se o prostředí, které uživateli bez znalosti programování umožňuje upravovat/vytvářet obsah webu. Nejčastěji pak obsahuje i WYSIWYG editor pro snadnou práci s texty. Díky CMS může i naprostý lajk vytvářet nové stránky na již hotovém webu, psát k nim obsah, doplňovat obrázky a editovat téměř všechen již vytvořený obsah na webu.

Z pozice administrátora by Vám měl CMS umožnit vytvářet další uživatele a přidělovat jim specifická uživatelská práva. Brigádníka, co pro Vás píše články, nepotřebujete přeci pouštět do všech částí webu. Neměl by mít tedy ani možnost měnit např. logo firmy.

Jaký je rozdíl v editaci článku stránky bez redakčního systému a s ním?

Bez redakčního systému musíte veškeré editace provádět přímo v kódu webu. Jakákoliv chyba může mít nepříjemný dopad na výsledek. V případě PHP pak jedna chyba může způsobit nefunkčnost celého webu. Díky redakčnímu systému v kombinaci s WYSIWYG editorem může být editace textu podobně snadná, jako například psaní emailu.

Rozdíl mezi editaci pres redakční systém nebo bez

Agenturní vs open source CMS

Agenturní systémy jsou zpravidla vytvářené či upravované na míru. U komplikovaných řešení pak mohou mít v tomto ohledu výhodu oproti open source řešením. Samozřejmě open source je zdarma, kdežto vývoj CMS na míru může být otázkou velkých investic. Nevýhodou pak je vázanost na konkrétní agenturu. Po vytvoření webu jste v podstatě v pasti a pokud s agenturou není kloudná řeč, pak nezbývá nic jiného než začít budovat nový web s někým jiným.

Open source CMS jako WordPress je zdarma a umožňuje ohromné rozšíření a úpravy na míru zákazníkovi. Díky otevřené komunitě je na WordPress spousta rozšíření dostupná zdarma. Výhoda oproti agenturním řešením je to, že se nemusíte nikterak vázat na jednoho člověk či společnost. Pokud Vašeho freelancera potkalo fatální neštěstí, pak na jeho práci může navázat freelancer jiný.

A co na to já?

Neexistuje obecná odpověď, zda je lepší dobré agenturní nebo open source řešení. Záleží na Vašich konkrétních potřebách, plánech a budgetu. Je však naprosto jasné, že CMS s WYSIWYG editorem by mělo řešení obsahovat. Před tím, než si s agenturním dodavatelem plácnete požadujte možnou prohlídku systému pro správu obsahu. Vyvarujete se tak případným budoucím nepříjemný překvapením.

Sháníte freelancera pro stavbu webu na CMS WordPress? Napište mi a společně určitě něco vymyslíme.